Inhoudsopgave

Als je op zoek bent naar nieuwe ramen voor je huis, zijn aluminium en PVC twee populaire materialen om te overwegen. Beide hebben hun eigen voor- en nadelen. 

Verschillende materialen, verschillende afmetingen

PVC-ramen zijn gemaakt van polyvinylchloride met een inwendige versterking van staal. Deze zorgt voor de stevigheid maar maakt tegelijk ook gevoelig aan temperatuurverschillen.

Door de uitzetting van de staalversterking zijn de afmetingen van een pvc raamconstructie beperkt. Een raamvleugel uit pvc is maximaal 2m30 hoogte bij een breedte van ongeveer 110cm.

Aluminium ramen kunnen tot wel 3 meter hoog zijn en zijn minder gevoelig voor temperatuurverschillen.

Isolerende werking

Meestal gaat men ervan uit dat pvc beter isolerend is dan aluminium.
Dat is ook zo, maar in zeer beperkte mate, het verschil is zo miniem dat men het zeker niet zal merken aan de energiefactuur. Een kwalitatief aluminiumprofiel moet dus niet onderdoen voor een profiel uit pvc.
Bij pvc ramen zorgen de verschillende kamers (opdelingen binnenin het profiel) voor de isolatie. In het middendeel van een pvc profiel wordt de staalversterking geschoven, en juist door deze staalversterking verliest men aan isolatiewaarde. Profielen van Deceuninck kunnen voorzien worden van een glasvezel versterking wat de thermische isolatie ten goede komt.

Aluminium raamprofielen bestaan uit 3 delen: de buitenschil, de thermische onderbreking en de binnenschil. De binnen- en buitenschil zijn verwaardigd uit aluminium en de thermische onderbreking uit kunststof. De thermische onderbreking zorgt ervoor dat de buitenschil niet in contact komt met de binnenschil. Zo ontstaat er geen condensatie zoals bij oude aluminium ramen. Deze thermische onderbreking verbetert ook het isolatievermogen van het profiel.

Kleuren gamma

Zowel pvc als aluminium worden aangeboden in een brede waaier van kleuren.
Bij pvc beperken de meeste leveranciers zicht tot folies. Deze folie op kleur, al dan niet met een nerf, wordt over het profiel heen getrokken. Deze folies zijn wel kleurvast, maar geen enkele producent kan garanderen dat de folie na verloop van tijd niet begint los te komen. Deze moeten dan hersteld worden, terwijl pvc ramen juist onderhoudvrij zouden moeten zijn. Om deze reden verkiezen wij bij KERA om onze pvc raamprofielen te lakken. Wij garanderen geen kleurvastheid langer dan 10 jaar omdat uiteindelijk niets bestendig is aan langdurige UV straling. Maar de profielen kunnen we makkelijk herlakken zonder demontage van de ramen. Zo zien ze er weer als nieuw uit gedurende 10 à 20 jaar.

Aluminium raamprofielen krijgen een poedercoating of worden geanodiseerd. De procedure van poedercoating garandeert een betere kleurvastheid en krasbestendigheid dan een pvc raam. En geanodiseerd aluminium is uiterst kleurvast en krasvast maar heeft echter één groot nadeel: alle raamprofielen en randonderdelen dienen samen geanodiseerd worden. Dit is nodig om kleurverschillen te vermijden, maar dit is niet altijd mogelijk. Bijvoorbeeld bij een deurtrekker of raamkruk van een andere merk. Daarom worden de meeste aluminium ramen voorzien van een coating op RAL kleur. De krukken, deurtrekkers, vliegenramen en andere randonderdelen kunnen zo in dezelfde RAL kleur worden gecoat. Zo bekomen we toch een identieke kleur. Bij PVC is dit helaas niet mogelijk en vertonen de randonderdelen steeds een kleurverschil ten opzichte van het raamprofiel of worden deze in inox voorzien.

Conclusie

Zowel PVC als Aluminium raamprofielen komen in verschillende stijlen. Naargelang jouw smaak of type woning heb je vele keuzes. Hiervoor verwijzen wij graag naar onze website of onze toonzaal. Spring gerust eens binnen.

Tot slot zijn wij van mening dat beide materialen duurzaam zijn. Zeker als de plaatsing door een vakman gebeurd. Bij het maken van een keuze tussen de twee materiaalsoorten is het meestal de prijs en de esthetische verschillen die doorslaggevend zijn.

Vraag nu een vrijblijvende offerte aan!

De werkzaamheden aan uw woning of bedrijf worden altijd nauwkeurig uitgevoerd en netjes opgeleverd.