Inhoudsopgave

In België kan je een bouwpremie aanvragen als je nieuwe ramen en deuren plaatst in uw woning. Deze premie is bedoeld om u te helpen bij de kosten van deze renovatie, die vaak een aanzienlijke investering vormt. In het Vlaamse Gewest wordt de bouwpremie verstrekt door de Vlaamse overheid.

Wie komt in aanmerking?

Iedereen die investeert in hoogrendementsbeglazing, zowel eigenaars als niet-eigenaars van gebouwen. Om in aanmerking te komen voor de bouwpremie, moet je woning minstens 15 jaar oud zijn. Daarnaast moet de renovatie bijdragen aan het comfort en de energie-efficiëntie van de woning. Dit betekent dat de nieuwe ramen en deuren voldoen aan bepaalde energie-efficiëntie-eisen. Deze eisen zijn opgesteld om te zorgen dat de renovatie een positieve impact heeft op het milieu en om energiebesparingen te bevorderen.

Hoe hoog is de bouwpremie?

De premie bedraagt maximaal 5.500 euro, voor een investeringsbedrag van maximaal 11.000 euro. En de hoogte van de bouwpremie hangt af van het type ramen en deuren dat je plaatst. Zo kan je bijvoorbeeld een hoger bedrag ontvangen als je kiest voor hoogrendementsramen of -deuren. Dit komt omdat deze opties meer bijdragen aan de energie-efficiëntie van de woning en daarom worden ze extra gestimuleerd. Ook de grootte van de renovatie kan van invloed zijn op de hoogte van de premie. Als je bijvoorbeeld alle ramen en deuren in je woning vervangt, kan je in aanmerking komen voor een hogere premie dan wanneer je alleen een enkele deur vervangt. Benieuwd welke premies je kan aanvragen en op welk premiebedrag je recht hebt? Raadpleeg de simulator

Hoe vraag ik de bouwpremie aan?

Om een bouwpremie aan te vragen, moet je een aanvraagformulier invullen en aanleveren bij de Vlaamse overheid. Hierin moet je onder andere informatie verstrekken over de woning, de renovatie en de gekozen ramen en deuren. Het is belangrijk dat je alle gegevens zo nauwkeurig mogelijk invult, zodat de aanvraag goed kan worden beoordeeld. Na goedkeuring van de aanvraag ontvang je de bouwpremie als een eenmalige uitkering.

Het aanvragen van een bouwpremie kan enige tijd in beslag nemen, dus het is verstandig om op tijd te beginnen met het verzamelen van de benodigde gegevens. Het is ook aan te raden om verschillende opties te vergelijken voordat je een aanvraag doet, zodat je zeker weet dat je de beste keuze maakt voor je woning. Er zijn bijvoorbeeld verschillende soorten ramen en deuren beschikbaar, die elk hun voor- en nadelen hebben. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor aluminium- of kunststoframen, en voor draai- of schuifdeuren. Neem de tijd om te onderzoeken wat het beste past bij je woning en je wensen, en houd rekening met de kosten en het onderhoud van de verschillende opties.

Tot slot

Al met al kan de bouwpremie bij het plaatsen van nieuwe ramen en deuren in België een welkome financiële tegemoetkoming zijn voor woningeigenaren die hun woning willen renoveren. Het kan de renovatiekosten aanzienlijk verlagen en daardoor haalbaarder maken. Zorg er wel voor dat je aan alle voorwaarden voldoet en neem de tijd om verschillende opties te vergelijken voordat je een aanvraag doet. Zo kan je de beste keuze maken voor je woning en profiteer je optimaal van deze interessante premie.

Aarzel niet en vraag een vrijblijvende offerte aan!

Wij laten niets aan het toeval over. De werken aan uw woning of bedrijf worden steeds zorgvuldig afgewerkt en proper afgeleverd.